Koepeltenten | Bijzettenten

Bijzettenten zijn er in alle soorten en maten. Deze tenten zijn ideaal voor naast de caravan, vouwwagen of tent en kenmerken zich vaak door opzet gemak, licht in gewicht en een klein pakvolume.

Waren er vroeger vooral stok tenten met of zonder portaal, ook wel bivaktentjes genoemd, tegenwoordig is de trend op het gebied van bijzettenten tunneltenten, koepeltenten en pop-up tenten. Er is tussen deze tenten echter wel vaak verschil te merken in tentdoek kwaliteit, grondzeilen en de boogstokken die worden gebruik. Afhankelijk van het doel van de kampeerder is de ene bijzettent mogelijk beter geschikt dan de ander.

 

Bijzettenten in een overzicht 

 

Tenten die een buitentent hebben van polyester hebben als voordeel dat dit materiaal licht in gewicht is, en tevens snel drogend is. Het nadeel van polyester is de beperkte levensduur van het tentdoek en de slechte bestendigheid tegen UV-licht. Daarnaast heeft polyester standaard geen ademend vermogen. Vocht door transpireren en dergelijke kan niet van binnen naar buiten. Een van de populairste modellen bijzettenten is de  Safarica Kenia polyester tent.

 

Bijzettenten die gemaakt zijn van de mengvezel polyester/katoen hebben de eigenschap dat het tentdoek een beperkt ademend vermogen heeft. Dit komt door de toevoeging van katoen. Het nadeel van katoen is dat het langer duurt voordat het tentdoek droog is. De levensduur van het tentdoek en het leefklimaat in de tent, worden door de toevoeging van katoen positief beïnvloedt.


In de ANWB bijzettenten test is de tent Safarica Kenia TC in de prijsklasse tot 150 euro als beste getest.

 

Katoenen tenten, of bijzettenten, hebben bij veel kampeerders de voorkeur. Over het algemeen zijn deze tenten wel iets prijziger en het aanbod is relatief beperkt. Het voordeel van een bijzettent van 100% katoen, is dat katoen het best ademende tentdoek. Nadelig is de lange droogtijd.

 

 

In de ANWB bijzettenten test is de tent Bardani Tent Cortina 180 Katoen in de prijsklasse tot 200 euro als beste getest.

 

Bijzettenten, boogstokken en grondzeilen

 

Boogstokken in bijzettenten zijn gemaakt van glasfiber of aluminium. Glasfiber is iets zwaarder dan aluminium en heeft de eigenschap dat de stokken kunnen splijten. Deze boogstokken vind je vaak terug in de goedkopere bijzettenten. Aluminium daarentegen is een stuk lichter en duurzamer.

 

Grondzeilen in bijzettenten zijn onder te verdelen in drie categorieën.

 

- PE dit gevlochten materiaal met dun pvc laagje is relatief kwetsbaar, heeft een groot pakvolume. Het is noodzakelijk om een onderzeil te gebruiken om mogelijke lekkage te voorkomen.

- Polyester als grondzeil relatief licht in gewicht compact in pakvolume, nadeel dun en daardoor ook kwetsbaar. Het is noodzakelijk om een onderzeil te gebruiken om mogelijke lekkage te voorkomen.

- Bisonyl als grondzeil sterk en duurzaam, het nadeel van dit materiaal is dat het zwaarder is. Bij het materiaal bisonyl heeft u geen onderzeil nodig.

Voor meer informatie over grondzeilen en de verschillende materialen, kunt u kijken op de website van Falco tenten, waar u een overzicht vindt van de verschillen tussen grondzeilen.

© 2011 - Koepeltenten.nl - Alle rechten voorbehouden | Realisatie Genioweb