Koepeltenten | Piramidetenten

Piramidetenten kom je op campings steeds minder vaak tegen, deze tenten lijken de strijd verloren te hebben van de tunneltenten. Piramidetenten waren in de jaren 90 een heuse trend en we kunnen zelfs spreken over een hype, die de bungalowtenten naar de achtergrond verdreef.
Tegenwoordig lijken de piramidetenten kopje onder te zijn gegaan. Makers van deze tenten, zoals het merk Randstad,stopte volledig met de productie van tenten. Andere spelers op de tenten markt, zoals Baco tenten of Falco tunneltenten, stapten jaren geleden als af van het piramide model. Deze merken zijn volledig overgegaan op tunneltenten, en mogen op dat gebied tot marktleiders worden beschouwd.

 

Piramidetenten, de voor- en nadelen

 

Hoewel piramidetenten populair waren in het verleden, waren het eigenlijk tenten met meer nadelen dan voordelen. Wanneer je de tenten vergelijkt met de trend van nu, de tunneltent, dan was vooral het opzetten van een piramidetent een flinke klus. Hier onder wordt beschreven hoe het opzetten van een piramidetent met een vast kuipgrondzeil in zijn werk gaat.

Eerst leg je de tent op de grond en fixeer je het grondzeil met haringen. Kruip onder het tentdoek door, vergeet de tentstokken niet, en plaats vervolgens de staander(s). Vervolgens plaats je de stokken aan de voorzijde van de tent onder de luifel. Wanneer de tentstokken geplaatst zijn, begin je met het afspannen met scheerlijnen. Mocht er bij de piramidetent scheidingswanden of binnententen zitten, dienen deze als laatst geplaatst te worden. Vaak zijn deze niet standaard.

 

 

Tunneltenten opzetten

In vergelijking met piramidetenten, is het opzetten van tunneltenten een stuk eenvoudiger. Bij een tunneltent begint u met het plooivrij afspannen van het kuipgrondzeil. Vervolgens worden de boogstokken in elkaar gezet en worden deze aan de onderzijde gefixeerd door midden van een spanband. Vervolgens worden de boogstokken op het grondzeil gelegd en wordt de buitentent eroverheen geplaatst. Deze wordt vast geritst en de eerst boogstok kan recht worden gezet.
Tunnelsleuven aan de binnenzijde zorgen er voor dat de boogstokken op hun plaats blijven staan. Nadat alle stokken zijn geplaatst worden ze in hoogte opgespannen. Niet alle tunneltenten hebben deze mogelijkheid, maar het is wel iets om op te letten. Dit zorgt er namelijk voor dat uw tunneltent perfect straks opgezet kan worden.
Eventuele binnententen dienen in de tent gehangen te worden. Mocht u een optionele luifel hebben, dan wordt deze als laatst geplaatst.

 

Voor meer informatie bekijk de instructie video op de site van Baco tenten of Falco tenten.

© 2011 - Koepeltenten.nl - Alle rechten voorbehouden | Realisatie Genioweb