Koepeltenten | Tentdoek

Wanneer u op het punt staat een tent, tunneltent, koepeltent, voortent of welke tent dan ook te kopen, dan is het verstandig u eens te verdiepen in de verschillende soorten tentdoek die gebruikt worden. Elk tentdoek dient een ander doel en niet elk materiaal is geschikt voor alle varianten op kampeergebied.
Bent u bijvoorbeeld iemand die trekkend gaat kamperen met bijvoorbeeld een backpack of fiets, dan zijn gewicht, pakvolume en mogelijk snel drogend belangrijke factoren. Wanneer u op zoek bent naar een gezins tent of tunneltent, voor voornamelijk autovakanties en weinig rondtrekken, dan is pakvolume minder belangrijk. In dat geval gaat u waarschijnlijk voor duurzaamheid en opzetgemak. Allemaal zaken om rekening mee te houden bij de aankoop van een (nieuwe) tent.

 

Tentdoek en tenten, de verschillende materialen

 

Er bestaan verschillende materialen die je vaak terugziet als tentdoek. De belangrijkste worden hier onder besproken en de mogelijke voor- en nadelen worden per materiaal uitgelegd.

 

Tentdoek van polyester

 

Polyester tentdoek is vooral handig voor mensen die rondtrekken tijdens het kamperen. Polyester tentdoek bestaat uit 100% kunststok en is te herkennen aan het zeer gladde uiterlijk. Daarnaast heeft het een compact pakvolume, is licht in gewicht en droogt snel. Allemaal zaken die van pas komen voor trekkend kamperen. Nadelig aan dit materiaal is dat het leefklimaat in de tent minder plezierig is doordat polyester niet ademt. Daardoor is de tent in de ochtend vaak nat door condens. En wanneer de buiten temperatuur stijgt, wordt in een polyester tenten ook écht warm; ventileren zal het tentdoek namelijk niet doen.

Tentdoek van polyester/katoen

 

Dit tentdoek is een mengvezel en bestaat voor 65% uit polyester en 35% katoen. Door het combineren van deze materialen krijgt het tentdoek, in tegenstelling tot polyester tentdoek, een beperkt ademend vermogen. Dit merk je vooral aan het leefklimaat wat een stuk aangenamer is in deze tenten. Een vooruitgang t.o.v. polyester tenten of tunneltenten, maar het komt niet nog in de buurt van tenten die gemaakt zijn van 100% katoen of van het Ten Cate Touring doek. Tenten gemaakt van dit mengvezel worden vooral gebruikt voor trekkend kamperen, of semi vastkamp.

 

Tentdoek van katoen

 

Katoen staat bekend als een sterk en duurzaam materiaal, en heeft daarnaast de eigenschap, mits het tentdoek droog is, uitstekend te ventileren. Het nadeel van katoen, of tentdoek gemaakt van mengvezel, zoals polyester/katoen, is dat deze enkel ademen wanneer het doek droog is. Katoen is relatief zwaar, droogt langzaam en verkleurt door UV-stralen. Tenten van katoen zijn geschikt voor vastkamp of semi vastkamp kamperen.

Lees hier meer over katoen tentdoek.

 

Tentdoek van Ten Cate; Ten Cate Touring

 

Ten Cate Touring tentdoek is een kindvriendelijk materiaal wat geen lekkage geeft wanneer u tegen het tentdoek komt tijdens regen. Daarnaast is het geschikt voor zowel trekkend als vastkamp kamperen. Het materiaal heeft een ademend vermogen en is vochtregulerend onder alle weersomstandigheden, óók wanneer de tent nat is.
Ten Cate Touring tentdoek is licht in gewicht en droogt relatief snel.

 

© 2011 - Koepeltenten.nl - Alle rechten voorbehouden | Realisatie Genioweb